zondag 18 september 2011

heien april 2011



Vandaag was het zo ver: er zijn 18 palen van 20m de grond in geheid voor het toekomstige clubhuis met bovenwoning wat later in de zomer met stro-leem wanden tussen een houten constructie gebouwd zal worden. Het was een aardig geknal en ons tijdelijke huis zat aardig te schudden maar alles heeft het goed overleeft en ook de paarden waren na aanvankelijke schrik snel weer stoïcijns onder al het lawaai. Wel stonden ze na afloop allemaal uitgebreid te slapen.

de eerste 2 paarden, cindy en frank

hier dan wat eerste indrukken van Frankie Boy en Cindy.


















.

ook Arno, onze oude Haflinger opa arriveerde maandag en donderdag kwam Bébé Neck de chique zwarte Menorquin erbij. Die twee hadden het vanmiddag erg gezellig samen.


vrijdag 21 januari 2011

Jippie, de schuur staat op z'n plek!!
Houtbouw 't Paradysk
e heeft hem grotendeels in de stromende regen in elkaar gezet en nu aan ons om ook de grond in de schuur begaanbaar te maken zeg maar: een stuk op te hogen. Maar dan hebben we ook een prachtige schuur met (schuil)stallen, opslag en "vreetstal" op een mooi terpje zodat het water er nooit meer in gaat lopen. De regenwater opvang tank is al in de buurt ingegraven en daar gaat dan al het regenwater van het schuurdak naar toe.

Nu de schuur er staat kunnen we ook met de uitloop aan de slag

- palen zetten en liggers leggen voor de omheining
- doek en matten leggen in de uitloop
We zijn bij de kleine bak klaar met het matten leggen en ook begonnen met de omheining, rond door rond, werkt heel makkelijk en is stevig. Daarna moeten er nog planken langs de onderkant om het zand binnen te houden.

Veel te doen en tijd dus om weer een oproep te doen voor enthousiastelingen die een handje zouden willen helpen:


Zaterdag 29 en zondag 30 januari werkweekend!

voor alle boven genoemde werkzaamheden en meer.
De koffie/thee staat klaar en voor wie een hele dag komt helpen is er ook een lunch met soep en broodjes.
Het liefst even bellen of mailen als je wilt komen zodat we een idee hebben op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

pkwesterpark@xs4all.nl
0619082454

Ook op andere dagen zijn we uiteraard bezig dus als je een andere keer wilt helpen is dat ook welkom. En in februari gaan we zeker nog een aantal dagen plannen om met wat meer mensen aan de slag te gaan.
Want ja, we willen natuurlijk zo snel mogelijk aan de volgende fase toekomen namelijk dat de paarden kunnen komen!
Het stadsdeel lijkt nu ook aardig op gang wat de plaatsing van de buitenhekken betreft dus...

dinsdag 4 januari 2011


gelukkig nieuw jaar iedereen!


Tja, en toen was er in december de sneeuw. Heel mooi maar de schuur kon dus toch weer nog niet worden geplaatst.
Dan maar genieten van de witte pracht, wat papier- en uitzoekwerk gedaan en kerst en oud en nieuw gevierd.

En nu zijn we dus weer een maand verder en gaan we dus eindelijk weer buiten verder:
Weer een datum voor de schuur, ik durf het bijna niet meer te zeggen maar hij zal nu echt volgende week geplaatst gaan worden.

En we gaan verder met de aanleg van de rijbakken en uitloop. (zie laatste bericht)

En gauw echt wat info over de paarden en inschrijving voor lessen! Blijf de blog in de gaten houden.

aanleg rijbakken begonnen! hulp welkom, e-mail adres pk westerpark

Er is nu een e-mail adres , voorlopig vooral voor geïnteresseerden die willen helpen de boel op te bouwen:
pkwesterpark@xs4all.nl


"Time flies when you'r happy" zeggen ze, maar ook als je een heleboel wilt regelen en opbouwen. Alles duurt toch weer langer dan je hoopt ook al zitten we zeker niet stil, in ieder geval is het hoog tijd hier weer een update van de ontwikkelingen te geven.
De bouwvergunningen zijn afgegeven, helaas moest er daarna ook voor de schuur nog een constructieberekening worden ingediend (5 weken verwerkingstijd bij de gemeente) . Dus kon de bouw in oktober nog niet doorgaan maar is nu echt gepland voor de week van 6 december!

Wie de laatste weken weleens langs is gelopen heeft waarschijnlijk de zwarte torens op het midden van het terrein gezien. Dit zijn stapels " rastermatten" ( en rollen vlies) die we voor de aanleg van de rijbakken en de versteviging van de bodem in de uitloop gaan gebruiken.

We hebben een trekker gekocht en er liggen twee bergen grind dus zijn we nu eindelijk met de aanleg van de rijbakken begonnen.
Nu we zelf een beetje onder de knie hebben hoe het moet is hulp uiteraard ook erg welkom!

Het gaat om het uit elkaar harken van grind, bladeren weg harken en het leggen van de matten. Wat later komt daar nog het plaatsen van hekken (palen) bij.
Als je interesse hebt te komen helpen laat het even weten via mail. We zijn vaak bezig maar niet elke dag.
In ieder geval willen we zaterdag 20 n0vember een dag met vrijwilligers organiseren en hopen dan op droog weer. Ook hiervoor zou het mooi zijn als je even een mailtje stuurt als je wilt komen.

En wanneer gaat het eindelijk over de paarden?
In december komt de schuur er en zullen we de uitloop met hekken aanleggen en als dan het stadsdeel ook de hekken aan de buitenzijde heeft geplaatst ( we zitten er eg achteraan) zouden de paarden/pony's kunnen komen. Er staan op verschillende locaties al 7 te wachten en we zullen voor de voorpret binnen kort eens wat meer over hun vertellen, met foto's.

dinsdag 31 augustus 2010



Regelmatig komen er mensen langs die vragen hoe het ervoor staat en ook voor de blog is het een tijd geleden dat we nieuws hebben gemeld.
Hoogste tijd dus voor een nieuw bericht!
Ook zijn er al een paar mensen die hebben gemeld graag eens te willen komen helpen met de werkzaamheden die nu te doen zijn. Hartstikke leuk natuurlijk en we zullen binnen kort zeker eens wat dagen met de geplande werkjes bekendmaken voor degenen die de handen uit de mouwen willen steken, maar eerst even een update van de laatste weken.
De zomer is/lijkt al bijna afgelopen en in ieder geval de zomer-schoolvakantie is voorbij. Ook wij zijn even twee weken ertussenuit geweest, even een pauze in al het plannen, regelen, uitzoeken en doen dat bij het opzetten van zo'n groot project hoort en aangezien het met de nutsaansluitingen ook nog steeds niet wilde vlotten had voor ons elke camping meer comfort dan hier :stromend water, een warme douche en als je wilt elektriciteit.
Dus we hebben genoten maar zijn ook al weer een tijdje terug en hebben ons al aardig aangepast met generator, regenwateropvang voor de wc en we mogen nog steeds jerrycans drinkwater halen bij de buurtboerderij (waarvoor onze hartelijke dank!) maar er komt een einde aan deze toestand in zicht:
7 SEPTEMBER WORDEN ELEKTRA, WATER EN GAS AANGESLOTEN!
afgelopen week hebben wij de leidingen op ons terrein ingegraven + de watermeterput (zie foto's) nu nog de tijdelijke meterkast op zijn plek en dan zijn we hopelijk na 7 september weer een stap verder.

Naast deze kwestie zijn we natuurlijk ook met de rest van de planning bezig en al gaan de dingen nooit zo snel als we zouden willen we boeken zeker vooruitgang:
De bouwvergunning voor de gebouwen is bijna rond!
De schuur met inloopstal zal dus zeker deze herfst kunnen worden gebouwd, het hoofdgebouw zal deze winter worden voorbereidt (funderingen e.d., constructie bij de zagerij voorbereiden) en dan zal het volgende lente (helaas) pas kunnen worden geplaatst aangezien het bouwen met stro en leem echt wel in een (hopelijk) warmer en droger jaargetijde moet plaatsvinden.
Maar er blijft genoeg te doen deze herfst: het aanleggen van de rijbakken, plaatsen van omheiningen en ondergrondse regenwateropvangtank,.....

Want het plan is nog steeds zo snel mogelijk te zorgen dat de paarden en pony's kunnen komen en ook als het hoofdgebouw er nog niet is zal dit kunnen, als de rest er dan is.
Dan kunnen de paarden en pony's, die we op andere plaatsen al hebben staan, elkaar leren kennen en kunnen we het bestand verder aan gaan vullen en voorzichtig het aanbod opbouwen.

Hopelijk lukt het ook om de planning met het nieuwe stadsdeel nu zo snel mogelijk zo ver te brengen dat de hekken buitenom worden geplaatst, want dat is ook wel een voorwaarde om de paarden hier veilig naar toe te halen. Wij blijven aandringen maar ook hier zij vergunningen en een gasleiding die wel of niet omgelegd moet worden kwesties die voor vertraging zorgen.

Tot zo ver dus even de update, binnen kort meer en als we de logistiek en planning wat duidelijker hebben dus ook wat data voor enthousiastelingen die willen helpen.

dinsdag 29 juni 2010

terrein



het gras begint te groeien, ondanks de droogte tot nog toe, de vorm van de grote en de kleine rijbak worden zichtbaar

riool ingraven




de persrioolpomp is gearriveerd en wordt deze week ingegraven, de eerste echte aansluiting!

zondag 13 juni 2010

wat komt er en voor wie?

Paardenschool Kakelbont Westerpark is een particulier initiatief van stichting Kakelbont.
PKWesterpark ontvangt geen subsidie, en dus moet er wel geld binnenkomen. We zullen echter altijd proberen de prijzen vriendelijk te houden en speciale prijzen voor stadspashouders te gaan hanteren.


En nu dan eindelijk iets meer over de hamvraag van de meeste geïnteresseerden: wat gaan we aanbieden en voor wie?

In principe zal Paardenschool Kakelbont Westerpark open staan voor iedereen die geïnteresseerd is in een ervaring met paarden.
Dat klinkt erg breed en vaag maar moet betekenen dat je zowel als ervaren ruiter als ook als beginner of zelfs zonder ambitie om per se op een paard te willen klimmen bij ons terecht kan.

Het is nu nog niet zo ver dat je je kunt aanmelden of inschrijven maar hier volgt wel alvast een lijst met aanbod wat je in ieder geval kunt verwachten:

voor kinderen en jongeren:
- lessen voor beginners en gevorderden, vanaf 8 jaar, waarbij omgang, verzorging, grondwerk en rijden aan de orde komen. Op een aantal dagen door de week na schooltijd en op zaterdag.
De lessen zullen worden aangeboden in de vorm van cursussen van rond de 10 weken steeds tussen de schoolvakanties in.
-voltige, voor kinderen vanaf 6 jaar, dit is een soort gymnastiek/acrobatiek op een paard wat aan een lange lijn rond de instructeur/trice loopt, het is een goede start voor kinderen om te wennen aan de bewegingen van het paard en evenwicht, lenigheid en kracht te trainen, maar daarnaast ook een leuke sport op zich waarbij makkelijke tot heel moeilijke oefeningen mogelijk zijn ook met twee of zelfs drie kinderen tegelijk op het paard. Een teamsport voor verschillende leeftijden waarbij we uiteraard ook aandacht besteden aan de verzorging en omgang met het paard voor en na de les.
Lessen voor beginners en gevorderden waarschijnlijk op twee dagen in de week.
-kinderverjaardagsfeestjes, op beperkte schaal mogelijkheid tot het laten verzorgen van een verjaardagsfeestje met paardenactiviteiten op de manege.
-vakantiekampen, vakantieweken met dag-kampen in de zomervakantie (volgend jaar) met naast de paarden ook zwem- en spelplezier.
-Ook zullen wij contact opnemen met scholen, naschoolse opvang, sportbuurtwerk , natuureducatie en anderen voor excursies en uitbreiding van ons aanbod voor andere doelgroepen.
-Ponyrijden, Op speciaal aangekondigde dagen voor (kleine) kinderen de mogelijkheid even op een pony/paard te zitten voor een rondje over het terrein aan de hand geleid door een medewerker, zonder aanmelding, voor een klein bedrag.


voor volwassenen:

-Voor beginners en gevorderden groepslessen in kleine groepjes.
cursussen op verschillende niveaus met aandacht voor alle aspecten van het paard en de mens zoals: kennis, omgang en verzorging, training op de grond en onder de ruiter, observeren, eigen invloed op het paard zowel op de grond als op de rug, zit en evenwicht.
-daarnaast bij voldoende belangstelling cursussen en workshops/themadagen met speciale onderwerpen, bij voorbeeld grondwerk , "freestyle", zit, angst, lange lijnen,.....
-privélessen na afspraak, al dan niet met een speciaal onderwerp.
-Voltige voor volwassenen. voor het trainen van wat souplesse en evenwicht, maar ook een heel directe paardenervaring zonder te "kunnen paardrijden"

Meer informatie over de inhoud van een aantal cursussen en meer mogelijkheden volgt.

hoe gaan we paarden houden?

Voor we verder gaan met de laatste ontwikkelingen willen we alvast iets vertellen over onze insteek en plannen voor de manege als we klaar zijn met het opzetten.

Voor ons, was vanaf het begin van de planning duidelijk dat we alleen een manege willen waarbij de paarden op een zo paardvriendelijk mogelijke manier worden gehouden en naast het rijden vooral de ontmoeting en het leren kennen van paarden op veel verschillende manieren mogelijk is.
Juist omdat we hier in de stad zitten zal dit ook een echte toevoeging aan "natuurbeleving met dieren" moeten gaan betekenen voor de buurt, met name voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen.
We zitten hier op een vrij klein terreintje en dat is op zich geen natuurlijk gegeven voor paarden die in het wild op een vrij rustige manier al gauw 20 tot 30 km per dag afleggen.
Maar door aan zo veel mogelijk natuurlijke behoeftes van de paarden tegemoet te komen kunnen de paarden volgens ons ook hier wel degelijk een "paardwaardig" leventje krijgen.
Zo gaan wij een uitloop met schuilstallen creëren waarin de paarden tot bewegen worden aangezet door bij voorbeeld voer en drinken op uiteenliggende plaatsen aan te bieden en een rondloop met interessante plekjes aan te leggen.
Ook het leven in de buitenlucht is van oorsprong natuurlijk voor paarden, en in combinatie met de schuilstallen voor de mogelijkheid in de schaduw of uit de wind of regen te staan, een goede huisvesting. Een paardenvacht is op zichzelf al een prima regenjas: de huid onder de haren is ook bij regen helemaal droog, alleen bij hele harde wind en kou hebben ze meer beschutting nodig (en sommige paarden staan toch liever droog) en vooral in de zomer wordt een schuilstal vaak voor schaduw of tegen de insecten opgezocht (hiermee hebben we al 10 jaar ervaring in Drenthe opgedaan)
Verder zullen de paarden en pony's in één of max. twee groepen gehouden gaan worden waardoor zij sociale contacten onder elkaar kunnen hebben en ook wederzijdse vachtverzorging kunnen toepassen. Hierdoor zijn de paardenover het algemeen evenwichtiger en vriendelijker (ze hebben ook nog een eigen leven naast hun manegebestaan). Uiteraard moet er voor elk paard genoeg ruimte zijn om zich terug te kunnen trekken en rustig te kunnen eten.
Wel zullen we ook twee aparte boxen met kleine paddock naast de uitloop hebben voor nieuwe paarden om eerst te wennen, bezoek, of een ziek paard wat echt apart moet.

Tot zo ver alvast iets over de manier hoe wij de paarden zullen houden. Voor sommigen zal dit allemaal geen nieuwe informatie zijn maar voor een manege in de stad is he toch een relatief weinig gebruikte manier van paarden houden.
Het heeft natuurlijk ook praktische gevolgen voor de lesklanten omdat het uit de groep halen van een paard iets anders is dan elk paard uit een aparte box te halen. Juist hier begint voor ons echter al het leren omgaan met de paarden en zal er aandacht en begeleiding zijn om dit op een veilige manier te leren doen.

Zo zijn we al bij een ander onderwerp beland: de lessen en wat zal er allemaal te doen zijn, daarover dus in volgende stukjes, eerst nog even over de paarden:

Er zullen paarden en pony's voor groot en klein komen, dus ook van groot tot klein met een aantal middenmoters die zowel voor volwassenen als kinderen geschikt zijn.

Over het onderwerp van de huisvesting en voeding valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, dat zal ook nog wel gebeuren, hier eerst maar een indruk.

donderdag 10 juni 2010

juni 2010

We zijn vandaag op de kop af 5 weken geleden hier aangekomen, we zijn verwelkomt door buurtbewoners, ouders met kinderen en oude vrienden van stichting Kakelbont.
Het blijft nog even onwerkelijk dat alles echt doorgaat, na 3 jaar van voorstellen doen, van overleg, van hopen en wanhopen maar het is heerlijk dat het nu echt begonnen is
en er is reeds van alles gebeurd!
Zo is er voorzichtig met de terreininrichting begonnen,
Het terrein is geëgaliseerd,de heuvels grond zijn uitgereden, er is wel 4000m3 grond verplaatst,
en is er een fundament voor een weg gelegd, wat betekend, 30 cm puin op een worteldoek
Later na de bouw van het hoofdgebouw, zal deze weg een toplaag krijgen en niet langer het uiterlijk hebben van een afbraak, puinweg.
Er zijn ondertussen greppels gegraven voor de wateropvang van de paardenbakken,deze worden op de grond gebouwd en nu kun je dus al zien waar die gaan komen!
Naast de paardenbakken komen er 2 weilandjes voor de paarden, het gras is vorige week ingezaaid en ingereden, eerst was er de zon en nu het zo geregend heeft de laatste dagen komen er al enkele grassprietjes naar boven!!!

Voor de beheerders van de paardenschool is er een tijdelijke woonkeet neer gezet ,en deze wordt al bewoond, zo is het toezicht en de continuïteit gewaarborgd. De komende weken wordt de woonkeet verder groen geschilderd en leggen we de kabels en mantelbuizen in de grond dit ten behoeve van de nutsvoorzieningen, als die zijn aangelegd zal dat het wooncomfort voor de bewoners aanzienlijk verhogen.

Vanuit de papierwinkel zijn er deze week nog meer vergunningaanvragen de deur uitgegaan om in de zomer te kunnen gaan starten met de bouw van de paardenschuur.

Want wat gaat er allemaal nog meer gebeuren de komende maanden ??
Nadat het wonen geoptimaliseerd is zal er begin augustus begonnen worden met de 2 paardenbakken. Er komen er 2, eentje van 40 x 20 meter en eentje van 20 x20 meter, dan is er altijd zandbak genoeg.
Daarna hopen we de vergunning te hebben om de schuur te bouwen. In deze schuur komt er ruimte voor 10 paarden/ pony's, er zijn ook nog 2 gescheiden stallen( je weet nooit waarvoor ze handig zijn) en een hooischuur van 120m3, zo is het eten dicht bij de paarden en zal er minimaal gemorst worden met het voeren.

Nu de bouwaanvraag voor het hoofdgebouw de deur uit is, wordt het ook ernst vanuit de gemeente, de grond waarop gebouwd gaat worden, wordt in erfpacht aan ons aangeboden en dan........
Komen de hekken om het terrein heen, deze worden gebouwd en betaald door de gemeente. Er is gekozen voor een hek, waar doorheen gekeken kan worden aan de kant aan de Spaarndammerdijk en aan de Transformatorweg komt er een geluidscherm, zodat de lessen gegeven kunnen worden zonder megafoon en de paarden, die daar hun uitloop hebben geen gehoorbeschermers hoeven te dragen.
Zelf gaan we dan ook aan de slag met de hekken die op het terrein komen, want dan wordt het de hoogste tijd dat de eerste paardjeszouden kunnen arriveren.. !?!?
en wat er dan allemaal gaat beginnen laat ik over aan een andere schrijfster.

Als laatste antwoord op de meest gestelde vraag van de afgelopen weken:
inschrijven is nog niet mogelijk, nog even geduld?